nyilasmisi

Íme Magyarország legokosabb városa

2019. szeptember 30. - debreceni_nyilasmisi

 

Debrecen három éve foglalkozik okos megoldásokkal és ma itt valósul meg a  legnagyobb okosváros pilotprojekt az országban. A legtöbb smart city megoldás a megyeszékhelyen a közlekedéssel kapcsolatos, közülük az egyik egy olyan magyar startup, amely nemzetközi díjak sorát söpörte be.

rollet_dij.jpg

Automatizált fizetési rendszer

A Rollet egy automatizált fizetési megoldás, amelyet autósoknak fejlesztettek és jelenleg a parkolást teszi roppant kényelmessé. A szolgáltatás lényege az, hogy rendszám és bankkártya adatok egyszeri regisztrálása után a Rollet fizetési móddal felszerelt zárt parkolókban rendszám alapján felismeri az autót és mind érkezéskor, mind távozáskor automatikusan felnyitja a sorompót a gépkocsi előtt. A fizetés is teljesen automatizált, a rendszer levonja a parkolódíj összegét, és még kényelmi díjat sem kell fizetnie a felhasználónak. 

rollet_mti_czegle_di_zsolt.jpg

Gyorsan terjed az okosparkolás

A Rollet alig több, mint egy éve jelent meg Debrecenben és azonnal a város Smart City programjának egyik legismertebb szereplőjévé vált. A megyeszékhelyen már több ezer autós használja az önkormányzati üzemeltetésű zárt parkolókban, idén nyáron pedig tucatnyi budapesti helyszínen is bevezették a rendszert.  

A Rollet népszerűségét jelzi, hogy épp a múlt héten nyerte el a régió legrangosabbjának számító bécsi Property Forum konferencia közönségdíját, és versenyben van a CESA, a közép-európai startup fődíjért, amelyről a napokban születik döntés.

A társaságot Andy Zhang és Fendrik László alapította 2017-ben, eddig 600 millió forint tőkét vontak be intézményi befektetőktől, és ma már olyan partnerek technológiai szolgáltatói, mint az Audi Hungária, a Graphisoft Park és a Debreceni Nemzetközi Repülőtér.

andy_rollet.jpg

További smart city megoldások a városban:

 

  • Városi wifi: A program célja az idegenforgalom igényeinek magasabb színvonalú kiszolgálása, az általános internetes tartalmak: például közösségi oldalak, videómegosztók, skype, és egyéb online felületek szabadon elérhetővé tétele.
  • Intelligens zebra: A projekt célja az volt, hogy biztonságosabbá tegyenek egy forgalmas, de mégis lámpa nélküli gyalogosátkelőt az esetleges balesetek elkerülése és a lakók biztonságérzetének javítása érdekében.
  • Ingyenes wifi a villamosokon: Nagy sebességű, ingyenes wifihálózatra csatlakozhatnak az utasok a 29 villamoson és két trolibuszon. A szolgáltatása mind a 29 debreceni villamoson, illetve 2 trolibuszon (376, 385) érhető el.
  • DKV e-jegy: Fő célja a papír- és készpénzmentes utazás, csupán a személy- vagy diákigazolványra van szükség, ami már amúgy is az utasnál van. Sorban állás helyett interneten, online is megvásárolhatóak a menetjegyek, bérletek. Egységes közlekedési kártyarendszer került kialakításra.
  • QR kódos turisztikai tájékoztatórendszer: A helyi lakosokat és a turistákat a naprakész, akár többnyelvű információval látják el a helyi nevezetességekről, intézményekről, szobrokról. A kihelyezett QR kódokra épülő Városbújócska játék célja, hogy interaktív módon mutassák be Debrecen kulturális szempontból is fontos helyszínein az ott látható és hozzáférhető értékeket.
  • DIM online szülői felügyelet: a szülők számára az étkezési díj kifizetéseének megkönnyítése és a sorbanállás elkerülése. A gyermekek étkeztetését így tudják a szülők végig kísérni bölcsödétől egészen középiskola végéig.
  • Napelemes mobileszköz-töltő: Napelemmel működő, közösségi okos eszközök töltésére alkalmas utcai bútorokat helyeztek el városszerte. Az Energia Gomba lehetőséget biztosít a belvárosban okostelefonok, tabletek gyors újra töltésére, egyszerre hat eszköz számára.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt